Cum se scrie o scenă

În cele ce va uma vă voi spune care sunt cele mai importante etape în crearea unei scene puternice și bine dezvoltate.

În cele ce va uma vă voi spune care sunt cele mai importante etape în crearea unei scene puternice și bine dezvoltate.

 

  • Structura. În primul  rând, pentru a avea o scenă, ai nevoie să ai construit un outline al acelei scene. Scena trebuie neapărat să exprimă o idee principală și să nu fie redundantă din punct de vedere al poveștii. Dacă aceasta nu descoperă o problemă sau nu o rezolvă, ori cititorul nu află ceva nou, putem spune că scena nu e valoroasă pentru dezvoltarea poveștii.

 

  • Dialogul. Dialogul nu e necesar, dar construiește și el relația între personaje și le întărește motivațiile și convingerile. Dând glas a ceea ce crezi, va valida ceea ce cititorul a dibuit sau personajul a ținut în el până în acel moment.

 

  • Narațiunea. Pot exista și scene fără narațiune, dar acestea nu sunt destul de convingătoare și nu zidesc prea puternic povestea. E important să se cunoască și perspectiva naratorului asupra lumii pe care vrea să o împărtășească cititorului. De cele mai multe ori putem afla secrete ale personajelor pe care dialogul ni le ascunde. Gândurile personajelor sunt de valoare în orice scenă.

 

  • Personajele. Personajele sunt cruciale, mai ales în scenele fantasy. Trebuie să cunoaștem cu cine avem de a face în acea scenă și care-i sunt acțiunile pe care le prucede (pentru a înainta povestea într-un ritm satisfăcător). O scenă poate fi descrisă din perspectiva unui personaj, care contemplează sau acționează din proprie inițiativă, dar și din perspectiva unui personaj care vorbește cu alte personaje, fiind în conflict cu acestea – în funcție de povestea aleasă.

 

  • Locația. În orice scenă trebuie să se cunoască locul în care se prezintă acțiunea. Niciodată nu uitați de această notă, chiar dacă scena prezintă un monolog intern sau există un conflict între personaje. În acest caz, trebuie tu ca autor să te gândești ce particularități unice are acel loc, dacă există un obiect sau loc interesant care trebuie prezentat sau pur și simplu, adaugi subtil locul în care personajul există. E alegerea ta.

 

  • Atmosfera. Când vine vorba de atmosferă, trebuie să împletești detaliile minore cu locația și narațiunea. În cazul acesta e mai complicat, deoarece trebuie să introduci detaliile ce țin de senzații în narațiune și acțiune. Care sunt acestea? Simțul, mirosul, văzul… Senzația de frig și căldură trebuie descrisă din perspectiva personajului. Aerul curat sau toxic se simte diferit față de apa caldă sau aburii care provin de la o supă gata preparată.

 

  • Emoțiile. Emoțiile fac parte din personaj, dar acestea pot fi exprimate foarte bine după un conflict sau un sentiment, un gând puternic. Emoțiile se pot transforma în senzații pe care corpul uman îl simte din plin. Personajul reacționează diferit la emoții și ține de autor cât de bine cunoaște fiecare gest subtil. Îți recomand Cartea gesturilor în acest caz.

 

  • Conflictul. Conflictul ține cititorul în priză și e ceea ce conduce povestea spre o direcție, o poate schimba sau îl poate duce pe personaj în direcția dorită. Conflictul nu e vorba doar de o ceartă între personaje, e acea scenă în care se descoperă ceva nou, iar lupta poate fi lăuntrică sau exterioară.

 

  • Îmbinarea ideilor. Acum, adună toate etapele de mai sus și combină toate acestea pentru a crea o scenă interesantă. Îmbină dialogul cu narațiunea și nu uita să descrii locul, emoțiile, conflictele dintre personaje și să ghidezi cititorul într-o direcție anume.

 

Sper ca ideile acestea să-ți fie de folos!

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite