Plot twist

Cărțile au nevoie de conflicte, de acțiune și mai ales de momentul acela ce te ține în priză numit climax. Multe dintre cărțile populare au acel ceva care ține în priză cititorul. Povestea devine atrăgătoare când există un plot twist (sau mai multe) care șochează cititorul și-l prinde în cârlig.

Cărțile au nevoie de conflicte, de acțiune și mai ales de momentul acela ce te ține în priză numit climax. Multe dintre cărțile populare au acel ceva care ține în priză cititorul. Povestea devine atrăgătoare când există un plot twist (sau mai multe) care șochează cititorul și-l prinde în cârlig.

 

Ce este un plot twist? Când și cum să-l folosești? De ce e important ca povestea ta să aibă măcar unul?

 

Definiție: În traducere, înseamnă o răsucire a situației. Este o tehnică literară care introduce o schimbare radicală a firului narativ pentru a-l conduce într-o altă diecție față de rezultatul scontat al intrării într-o operă de ficțiune.

 

Acest final surpriză poate schimba percepția publicului asupra evenimentelor precedente sau poate introduce un nou conflict care îl plasează într-un context diferit.

 

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă o răsucire de situație, ar trebui să știi cum să o utilizezi.

 

O răsucire de situație se realizează doar și numai doar atunci când deja ai setat toate cadrele și primul fir narativ al poveștii. Când se știe exact unde se îndreaptă o poveste atunci e momentul cel mai potrivit să dai peste cap cititorii și să-l uimești cu secretul pe care l-ai ținut în tine atâta timp.

 

Cum ții secrete față de cititori? Zăpăcește-i! Pierde-le încredere față de personaje, apoi redă-le-o înapoi! Și tot așa… până nu mai știu exact ce să creadă.

 

Din experiența mea am observat că cel mai reușit plot twist e atunci când e pus la îndoială un personaj bun sau rău. Dacă vrei să aduci în plot twist un personaj care a fost bun, atunci fă-l să câștige încrederea personajului principal. Și totuși să existe o mică îndoială a bunătății acestuia, pentru că în lumea reală niciun om nu are încredere totală într-un străin, nici măcar în prieteni sau apropiați!

 

O altă idee bună ar fi să presari câteva indicii ici-colo, nu foarte evidente, pentru personajele secundare, dar ascunde față de toată lumea acel punct cheie care face plot twistul exploziv (doar tu scriitorul știi care e acesta, pentru că tu îți cunoști povestea).

 

Fără aceste răsuciri de situație, finalul ar fi predictibil. Până și viața reală ne dă multe exemple din care să ne inspirăm.

 

Să-ți prezint câteva exemple:

  • Un exemplu clasic ar fi acela că persoana de lângă tine nu e ceea ce pare. Când crezi că știi exact ce caracter are persoana de lângă tine, și anume că nu ar face niciun rău, e un mod bun de a stârni revolte. Dar ca asta să se întâmple, trebuie să lucrezi pe caracterul fals al antagonistului. Iar în final poți să arunci bomba. Cititorii vor fi revoltați când vor afla că secretul vine din partea personujului la care se așteptau cel mai puțin. (Mâța blândă, zgârie rău!)

 

  • Un alt exemplu ar fi acela că ceea ce crezi despre tine (personajul principal) nu e adevărat. Și toți își ascundeau asta de tine – cine ești tu cu adevărat. Da, ar fi interesant ca să te trezești peste noapte că nu mai ești șomer și stră-străbunicul ți-a lăsat o moștenire în lingouri de aur. Dar e prea clișeică ideea și nerealistă. Doar în cazuri excepționale, când ai construit povestea în acea direcția, o poți folosi.

 

  • Când o persoană bună se dă drept rea pentru protejarea secretului, aici plot twistul nu e chiar dezvăluirea faptului că personajul rău e bun, ci secretul care va schimba viața protagonistului.

 

  • Când persoana rea se dă drept bună, dar de fapt are scopuri malefice… hm, asta e bună.

 

Sunt multe alte exemple pentru că imaginația nu are limite. Poți să răsucești oricât de mult cuțitul în rana cititorului pentru că lui îi va plăcea și mai mult. Cu cât adâncești mai mult povestea și o faci și mai cumplită cu atât cititorul va fi prins în menghină.

 

Iar aici intervine climaxul, lupta dintre bine și rău, dreptate și violență. Rezolvi o problemă, dar apare una nouă care va stârni interesul următorului volum/părți/scene/capitol

 

Ador răsucirile de situație și trebuie neapărat să stabilești o strânsă legătură între personaje și cititor, dar și poveste pentru a putea să răsucești cuțitul în rană.

 

Trebuie să construiești un fir narativ logic, personaje realiste și apoi să le dai un motiv pentru care să meargă mai departe.

 

Cunoașteți bine backgroundul povești înainte să te gândești la plot twist, ține secretul ascuns până va veni momentul dezvăluirii acestuia – când cititorul se așteaptă mai puțin sau nu ar crede că asta s-ar întâmplat.

 

Dacă ai construit personajele corect și le-ai scos în înaintare anumite calități, ascunde calitățile care le-ar da de gol în dezvăluirea secretului lor.

 

După ce ai dezvăluit lumii secretul, nu uita să explici cum s-a întâmplat asta, ori prin dialoguri, ori prin prisma trecutului. Poți să dai câteva flashbackuri personajului principal care să puncteze momentele în care aproape a fost dezvăluit secretul. Acela e momentul lor de realizare și un punct puternic care face personajul mai realist.

 

La câte am experimentat, aș putea scrie un articol dublu sau triplu, dar te las să cercetezi. Dacă vrei să studiezi mai mult despre asta, nu te opresc, studiază, studiază, studiază! Numai așa vei crește!

 

Spor la scris, scriitorule!

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite