Primul capitol

Cititorilor s-ar putea să nu le pese de personaje pentru că nu le-ai dat un motiv să o facă. Fiind alături de personaje în rutina lor și apoi aruncându-i în mijlocul unui conflict s-ar putea să funcționeze mai mult decât aruncând cititorul în mijlocul acțiunii fără să cunoască personaje puțin. Pentru asta e bine să alegi cele mai interesante, dar și unice caracteristici ale personajului principal.

 

  • Prima propoziție. Nu toată lumea e prins în poveste citind prima propoziție. Abia după un capitol – două, un cititor este atras de carte.

 

  • Începutul începutului. Începe de unde începe acțiunea poveștii. Nu prea mult înainte cu viața normală a protagonistului, (poveste care e lungită și plictisește cititorul), dar nici în mijlocul acțiunii, altfel cititorul va fi confuz.

 

  • Introducerea protagonistului. Cititorii vor dezvolta o relație mai profundă cu primul personaj care e descris la începutul poveștii. Începe povestea cu protagonistul, nu cu personaje secundare sau cu personajul negativ, altfel nu e altceva decât un prolog. Iar cititorii vor dezvolta afecțiune pentru cel pe care-l introduci prima dată.

 

  • Viața normală a protagonistului. Poți să le dai cititorilor o idee despre cum merge viața normală a protagonistului, dar nu o lungi prea mult. Cel mai bine ar fi să începi undeva între sfârșitul unei rutine și începutul unei schimbări de situație.

 

  • Introduce problema. În primul capitol este introdus întotdeauna cauza problemei.

 

  • Descrierea detaliată. Crearea unei lumi noi propune descrierea detaliată, dar în primul capitol ar putea fi dăunător pentru cartea ta. Nu descrie decât ceea ce e esențial în poveste și ceea ce trebuie să se cunoască. Detaliile se pot împărți în mai multe scenarii și în diferite situații pe parcursul cărții.

 

  • Arată și nu explica. Nu explica totul cititorilor în primul capitol. În loc de asta, poți arăta relația dintre personaje prin acțiuni și scenarii diferite.

 

  • Atenția cititorului. Cititorul nu vrea să vadă personaje perfecte, o poveste fără probleme sau conflicte. El vrea să vadă vulnerabilitatea personajului, ce-l face unic sau special.

 

  • Locul în care îți începi scena este de asemenea foarte important.

 

De aceea, e critic să eviți clișeele, cât despre acestea poate voi deschide un nou topic despre ele în viitorul apropiat. În acest prim capitol și început, ai șansa de a-ți descrie lumea și personajul principal. Întreabă-te de ce ar trebui cititorilor să le pese de personaj.

 

Cum începi? Întrebarea corectă ar fi, unde e personajul meu înainte ca totul să se schimbe în jurul său. Primul capitol testează papilele gustative ale cititorilor, așa că ai grijă cum gătești.

 

Prea multe descrieri plictisesc. La fel se întâmplă și cu descrierea trecutului personajului. Aici se include și repetiția. Amintirea conflictului e importantă, dar repetarea lui la nersfârșit, agasează cititorul.

 

Cititorilor s-ar putea să nu le pese de personaje pentru că nu le-ai dat un motiv să o facă. Fiind alături de personaje în rutina lor și apoi aruncându-i în mijlocul unui conflict s-ar putea să funcționeze mai mult decât aruncând cititorul în mijlocul acțiunii fără să cunoască personaje puțin. Pentru asta e bine să alegi cele mai interesante, dar și unice caracteristici ale personajului principal.

 

În primul capitol, este prezentat conflictul principal. Pentru ca povestea să devină interesantă trebuie să se schimbe ceva în viața personajului. Ține minte! E povestea ta și nimeni nu o poate scrie mai bine decât tine.

 

Trebuie să înțeleagă atât despre lumea pe care o creezi, cât și despre personajele tale pentru a înțelege conflictul și a le păsa de povestea ta.

 

După conflictul adus la lumină, există un moment în care expui consecințele deciziilor personajului tău. Asta poate fi în primul capitol sau al doilea. Important e ca cititorul să știe care vor fi consecințele pentru a continua să citească.

Un capitol prim bun nu se găsește în primul draft, de aceea nu sta fixat pe el. Continuă să scrii în timp ce înveți despre lumea ta și caracterele tale. Așa îți vei da seama cu ce ai greșit și apoi vei corecta în consecință.

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite