Planifică scrierea manuscrisului tău

Vreau să vă încurajez prin a vă spune că poate sfatul meu în organizare vă poate fi de folos. Tot ce trebuie să faceți e să-mi urmați pașii și să-i personalizați. Inspirați-vă din acest plan pentru a vă ușura munca.

Știm cu toții cât poate fi de greu să ne motivăm ca să terminăm manuscrisul sau măcar să-l începem. Știu cât poate fi de imposibil să începi ceva ce crezi că poate nu are rost. Crede-mă are rost!

Vreau să vă încurajez prin a vă spune că poate sfatul meu în organizare vă poate fi de folos. Tot ce trebuie să faceți e să-mi urmați pașii și să-i personalizați. Inspirați-vă din acest plan pentru a vă ușura munca.

Iată deci cum procedez eu când vreau să scriu o carte cap-coadă. Poate nu se aplică la fiecare persoană, dar e o idee de început. Poate te va motiva.

Mă hotărăsc cât de lungă vreau să o fac.

Îmi scriu câte cuvinte în medie pot scrie pe zi și înmulțesc pe o lună ca să văd câte cuvinte scriu într-o lună. În funcție de câte cuvinte am, așa voi analiza în câte luni e gata proiectul. 

Adaug un surplus de zile pentru zilele în care apar neprevăzute.

Iau calendarul la interogat și încep să-l colorez. În care interval de timp am liber? În acel interval îmi notez că voi scrie capitolul x cu atâtea scene sau nr de cuvinte. Mă uit să văd dacă în acea perioadă nu mă deranjează nimeni, nu sunt întreruptă și nu sunt foarte obosită.

Ca să începi să scrii efectiv cartea, trebuie să știi și ce vei scrie în ea(nu fac parte din această categorie pentru că sunt un pantser.)

În prealabil, e bine să îți iei două-trei săptămâni să planifici outline-ul.

În funcție de inspirație eu scriu jumătate de pagină sau o pagină în jumătate de oră, o oră. deci poți și tu să îți analizezi viteza de scriere și să te orientez după aceasta.

Deschide laptopul și așteaptă măcar 10 minute chiar și cu foaia albă în față ca să îți vină inspirația. Încearcă la început să formulezi câteva fraze în minte și imaginează-ți dinainte scena pe care vrei să o scrii. Când ajungi la un numitor comun cu gândurile tale, scrie ce-ți vine în minte chiar dacă sunt fraze scurte și simple. Vei avea timp să le corectezi la draftul 2. Scrie orice pentru că poate la un moment dat vei vrea să ștergi acea scenă pentru că nu se potrivește cu povestea. 

Nu-ți fie teamă de corectări mari. Ele sunt realizate pentru maturizarea manuscrisului tău.

Reia povestea la un sfert, la jumătate, la trei pătrimi și la final. 

Notează săptămânal progresul în calendar, jurnal sau pe o foaie. E important să vezi unde te încadrezi și ce progres realizezi. Te va ajuta mult în viitor!

Mult succes!

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite