Procesul de publicare

O carte se naște dintr-o dorință de a scrie o poveste. Povestea își urmează cursul și poate îți ia câțiva ani să-ți dai seama care va fi finalul poveștii. Mulți dintre noi nu ne-am născut învățați așa că ne ia mai mult timp să retușăm poveștea și la final tot sună copilăros. Dar asta nu e o problemă. Timpul își va pune amprenta pe tonul naratorului.

Eu am trecut deja prin trei procese de publicare și vă pot explica din două perspective. În continuare vă voi spune la ce să vă așteptați când publicați independent și când publicați cu editură

 

Procesul de publicare independent

 

O carte se naște dintr-o dorință de a scrie o poveste. Povestea își urmează cursul și poate îți ia câțiva ani să-ți dai seama care va fi finalul poveștii. Mulți dintre noi nu ne-am născut învățați așa că ne ia mai mult timp să retușăm poveștea și la final tot sună copilăros. Dar asta nu e o problemă. Timpul își va pune amprenta pe tonul naratorului.

 

Aici nu am să-ți spun cum să scrii povestea, dar vreau să te avertizez de câteva tonuri simple care te face să arăți ca un amator:

 

  • când își spune că a greșit/e prostuț/povestește ca un copil ce a văzut…

 

  • crush-ul – „mă iubește/nu mă iubește” – Atenție la modul în care realizează că s-a îndrăgotitde alt personaj

 

  • modul în care învață: trebuie să arată profesionist prin stăpânirea emoțiilor și o gândire matură

 

Legat de redactarea manuscrisului:

 

  • Times New Roman, font 12

 

  • Linii de dialog

 

  • Fără space între cuvânt și semn de punctuație/ space după linia de dialog și cuvânt

 

  • Spațiu după paragraf

 

Dacă nu ești sigur de manuscris, consultă un specialist sau alte surse sigure cu documentație adecvată.

 

Chiar dacă ai făcut toate acestea, cartea ta nu e gata. Ea are nevoie de un editor. Vor fi destule persoane care vor redacta manuscrisul tău contra cost. Poți consulta mai multe edituri care publică autori independenți: Editura Virtuală, Letras…

 

Depinde de cât de mare e cartea ta, timpul de lucru va fi prelungit, dar merită așteptarea.

 

Acum că ai un manuscris sleșfuit, ai nevoie de o copertă. Caută un specialist care să te ajute și cu care să te consulți. Trebuie să fie și pe gustul tău! Nu-ți fă griji, editorul și ilustratorul va face o treabă bună.

 

Cartea urmează să fie dată la tehnoredactare, aici nu ai de făcut nimic altceva decât să plătești acest serviciu pentru că apoi urmează să colaborezi cu o editură pentru autori indie care să-și printeze cartea. Eu am lucrat cu Editura Virtuală și în curs de câteva săptămâni mi-au terminat o carte de 150k de cuvinte. Ei se ocupă de platforma de promovare și magazin, eu tot ce am făcut a fost să le predau coperta, informațiile mele personale și manuscrisul. Mi-au oferit servicii de promovare și website, dar am preferat să le fac eu.

 

Ceea ce a fost mai greu a fost potrivirea mărimii coperții cu grosimea cărții. Am avut nevoie de mai mult timp pentru această etapă.

 

Promovarea e cheia. Procesul de publicare e mult mai ușor decât pare. Distribuția în schimb e restrânsă și orbitează în jurul membrilor familiei și prietenilor.

 

Pentru a plătii drepturile de autor legal, mi-am făcut PFA, dar se poate și fără. Iar 8 din cărțile pe care le scoți cu editura, va ajunge la Biblioteca Națională. Dacă erai la o editură tradițională, nu le plăteai, dar în acest caz, trebuie să le plătești. Imediat ce cartea e lansată pe site sau ajunge acasă la tine, poți începe să le vinzi.

 

Procesul de publicare tradițional

 

Voi sări peste primele puncte și voi ajunge la punctul în care să le scrii la edituri pentru a te primi la ei în echipă. Vă voi da un pont în acest sens. Trebuie să respectați cerințele lor de transmitere a manuscrisului. Apoi după ce veți atașa CV-ul de autor, manuscrisul și sinopsisul, veți compune o scrisoare de intenție.

 

Acesată scrisoare trebuie să conțină informații despre tine ca persoană, ce carte vrei să publici, de ce aceasta carte merită atenția editurii și dacă se poate să ai o mică recenzie de 3 fraze de la o persoană calificată(editor/autor).

 

Ce să te așteți de la răspuns?

 

Ori te ignoră, ori te refuză. Sau poate te acceptă. Dacă acesta e cazul tău, trebuie să te așteți să-ți ceară bani în avans sau să-ți ia din drepturile de autor aproape în totalitate. Rapoartele îți vor fi date o dată pe an sau de două ori. Cazurile diferă de la editură la alta.

 

În principiu ei se ocupă de tehnoredactare, copertă, publicare, distribuție, promovare.

 

Nu e roz în nicio parte, de aceea trebuie să alegi ceea ce ți se potrivește.

 

Succes!

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite