Recenzie: Miraj

Miraj de Somaiya Daud este o carte de debut fascinantă. Împletește două lumi în contrast. O lume se evidențiază prin simplitatea bucuriei, tradiției și religiei, iar o alta prin opulență, bogăție și cruzime.

 

O fată simplă, de la țară, care aparține credinței ei, nu-și va compromite credința decât atunci când are ceva important de pierdut: viața ei și a familiei ei. Maram, prințesa Imperiului Vathek își caută o dublură care să-i semene leit, iar Amani este acea fată care poate să o înlocuiască în timpul întrunirilor și să-l păcălească pe logodnicul ei.

 

Problema Amaniei e că ea trebuie să învețe să o imite pe Maram, iar asta nu e cel mai ușor lucru din lume când Maram nu oferă supușilor ei nimic altceva decât răutate pură – nepăsarea ei față de ceilalți ar putea îngheța orice dintr-o privire.

 

Mi-ar fi plăcut mai mult de la poveste ca aceasta să descrie mai mult modul în care ea învață, nu ca activitățile să fie înșiruite ca pe bandă rulantă. Mai mult de atât, când i s-a mărturisit lui Idris, aș fi preferat dacă nu-i era atât de simplu să-i spună adevărul.

 

Până la urmă el era un străin și o putea manipula după bunul plac. Nu trebuia să se încreadă în el din prima clipă. Dar a fost bine când relația lor s-a dezvoltat din ce în ce mai mult, iar acțiunea a devenit tot mai palpitantă pe la sfârșit.

 

M-am bucurat tare mult când am văzut că povestea nu se termină aici, iar misiunea Amaniei continuă.

Speranța nu poate fi ucisă atât de ușor.

 

Am terminat această carte într-o zi și mi-a dat un vibe de Dune, Furia Roșie și Artista Henna. Am adorat deoarece acțiunea a fost construită în spațiu și a combinat tradiția religioasă, iar tatuajele henna și ceremoniile au însemnat cu adevărat ceva important pentru lumea Amaniei.

 

A fost prea scurtă pentru mine, iar asta nu e neapărat un lucru rău. Chiar dacă unele întorsături de situație sunt interesante, nu am fost luată prin surprindere, chiar dacă mi-aș fi dorit enorm de mult asta.

 

Finalul a fost drăguț și m-a încărcat cu speranța într-o dragoste nepermisă și interzisă. Idris și Amani nu pot avea un viitor împreună, dar legenda a coborât la Amani și pasărea legendară i-a oferit un strop de credință în propria persoană și în ceea ce poate face: să se răscoale. Ea a acceptat provocarea și-și va salva familia din mâinile asupritoare ale Imperiului care i-a înăbușit tradițiile și viețile.

Cartea Miraj se găsește la editura Nemira, iar eu îi dau nota 4/5.

Salut.

SUNT RALUCA SFERLE,
AUTORUL TĂU
DE FANTASY & YA

Mă bucur că ai ales să-mi descoperi universul. În postările mele vei avea șansa să descoperi noi lumi magice, dar și să înveți trucuri de scriere creativă.

top aticole citite